LA MENJADORA ÉS UN ÈXIT


Fa unes setmanes, vam comprar una menjadora d'ocells per col·locar-la al nostre balcó, al barri de Sant Antoni a Barcelona. Al davant n'hi ha un gran plataner que sempre és ple d'ocells: mallerengues, estornells, caderneres, gafarrons, pardals, cotorres, merles i tórtores. Fins i tot un cop vam veure gralles. Això ens feia creure que era una bona pensada.
Les menjadores tenen diferents mides de forats. Nosaltres hem escollit una per fringíl·lids i altres ocells petits, però no és apta per ocells de mida gran com coloms, tórtores, cotorres, garses de la mida dels forats per menjar.
Passats uns dies, ens vam adonar que la menjadora era buida, el menjar una barreja de pipes, cacauets i altres llavors n'havia desaparegut.
Llavors vam tenir la idea de col·locar la càmera de fototrampeig, i també vam decidir canviar de posició la menjadora per col·locar-la més pròxima a la barana, això ens permetia captar millors imatges i a la vegada semblava que era de més fàcil accés pels ocells. El primer dia la càmera va enregistrar més de 90 vídeos, és a dir visites d'ocells. Els següents dies vam rebre més o menys el mateix nombre d'ocells. Són moltíssims!, n'hi havia verdums, pardals i cotxes fumades a diferents hores del matí. Les cotorres s'ho miraven  des de lluny i alguna s'apropava però sense èxit..bueno per elles és més fàcil trobar menjar a la ciutat. .

Verdum Chloris chloris
Per augmentar el nombre d'ocells vam decidir col·locar unes boles de greix que són l'aliment preferit d'altres espécies com les mallerengues. Al següent dia la càmera ja va gravar les primeres mallerengues! 

Mallerenga blava  Cyanistes caeruleus
L'hivern és la millor època per col·locar menjadores perquè als ocells els hi costa més trobar aliments a la natura.

Les boles de greix són ideals per molts ocells perquè és quan més energia necessiten per fer front al fred. Atrauen a tota mena d'espècies des de mallerengues a picots, depèn de l'entorn. Altres ocells com els verdums i pardals ja en tenen prou amb les llavors com les pipes i altres fruits secs.

La ubicació de la menjadora és important. La menjadora s'ha de situar en un lloc tranquil, però que ens permeti a nosaltres també tenir una bona vista des d'una distància prudent. El moviment de persones, vehicles, gats, sorolls sobtats i similars, no ajuden a fer que el punt d'alimentació sigui atractiu. Per una banda, és necessari que els ocells tinguin visibilitat per veure si se'ls acosta algun depredador, però, per l'altra, han de tenir arbres o arbustos a prop que els serveixin per amagar-se en cas de perill.


A més s'han de fer un bon manteniment higiènic. S`han de netejar setmanalment per evitar que nosaltres o els ocells agafem malalties per exemple les mallerengues blaves agafen la "suttonellaornithocola"malaltia pulmonar que les fa perdre el plomatge entre d'altres coses. 
També hem de vigilar no embrutar altres balcons del veïnat i mantenir el nostre terra en condicions: les càscares de pipes s'amunteguen coninuament perquè són molt golafres! 
Així com vigilar que no s'apropin les mascotes. En la nostra casa, hem d'estar pendent sobretot de les nostres gatetes, perquè tant poden prendre mal elles com els ocells!,

Ens llevem d'hora per observar els ocells entre les ranures dels porticons. Més tard revisem la càmera i al llarg de tot el dia, ja amb els 'porticons oberts, veiem ocellets per tot arreu i sentim els cants. Molts moments els aprofitem per fer fotografies o simplement veure'ls des de la llitera.  La menjadora  ha donat vida al nostre balcó!

Si voleu saber més  feu clic aqui i ara  us deixem un petit recull dels millors vídeos de la càmera.





Martin