DIARI DE CAMP D'UNA JORNADA AL DELTA DEL LLOBREGAT

un aguait de la Maresma 

Fa poc vam anar a l'estany del Remolar, una antiga desembocadura del riu Llobregat. A causa del seu origen té una forma allargada i perpendicular a la costa. El nom prové d'un peix que habita en les seves aigües: rèmol. Aquest espai alberga moltes espècies d'aus en migració a l'hivern, tot i l'aproximació a l'aeroport de Barcelona i el soroll dels avions constantment. És una reserva de fauna i flora. Per controlar les herbes, matolls, etc., hi van introduir cavalls  semisalvatges que pasturen lliurement. Des del mirador els vam veure.

caballs a la Maresma

Durant el trajecte pel camí central hi ha diferents miradors on vam observar diverses espècies d'ocells i també en molts casos podem contemplar meravelloses vistes.
El primer ocell que vam veure va ser un pit-roig que anava amunt avall del camí i es va aturar al nostre costat i per això el vam poder fotografiar tot el que vam voler.
En un d'aquell mirador prop nostre vam sentir el soroll possiblement del bitó, ja que el seu ''bram'' és inconfusible. El seu crit d'alerta sona com si fos un bou. Es tracta d'un ocell que es camufla molt bé entre el canyís i és difícil de veure. Els que si vam veure són els corbs marins que reposaven al sol.


Vam continuar cap a la platja del Remolar, pel camí a una banda hi ha una pineda i a un l'altre la riera de Sant Climent.
Les pinedes litorals sovint formades per pi pinyer tenen unes condicions molt específiques d'ombra i humitat, són de gran refugi per les mallerengues i el pinsà comú i també per alguns mamífers com el ratpenat, encara que nosaltres no vam veure aquest últim.
A l'altra banda també hi ha la riera de sant Climent de gran interès per les seves aigües,una barreja d'aigua salada del mar i dolça del riu. Nosaltres vam veure diversos bernats pescaires, fotja i diversos ànecs, com el cullerot que es diu així per la forma del seu bec i ànecs collverds. 
Allí viuen el balquer i el martinet menut a més de diverses espècies de peixos com el llobarro.



Després vam arribar a la platja del Remolar Aquesta platja tot i la proximitat a la capital és una de les poques platges verges de Catalunya. Té dunes, la vegetació arriba a les seves sorres i està plena de petxines. Aquell dia les petxines formaven una bella catifa. Les petxines són molt importants perquè quan es desfan al llarg del temps formen part dels sediments de la sorra, per això tot i que és difícil hem d'intentar no agafar-les i porta'ns les a casa.

platja del Remolar

A la sortida de la platja i de camí de tornada, apareix la zona de la maresma. Aquest espai és de gran importància científica perquè allí es fa l'anellament d'ocells i també perquè hi viuen diferents grups d'invertebrats. Allí es troben les instal·lacions científiques del parc natural.
Durant el camí vam descobrir ocells que mai havíem vist. A aquesta acció les persones aficionades a l'ornitologia en diuen "bimbar"... Els nostres "bimbos" són: la fotja


, el teixidor, el xarxet,

 l'ànec cullerot,

 el cabusset 

 i l'oca salvatge 

 i el bitó (pel so).

Vam caminar uns 8 km d'anada i tornada i tota l'excursió ha estat una experiència molt interessant. Hem pogut observar, descobrir i fotografiar molts ocells.

ocas i corbs marins a la Bassa dels Pollancres


 Aquí us deixem la llista! : (22 espécies no está malament)

Corb marí gros, cabusso emplomallat, garsa, pit-roig, fotja, ànec cullerot, ànec coll verd, bernat pescaire, tallarol emmascarat, cuereta blanca, gafarró, boscarla de canya, mosquiter comú, pinsà comú, arpella vulgar, cabusset, polla d'aigua, oca, gavià argentat, tallarol de casquet, tudó i teixidor.