Delta de Ebre



 
Fa poc hem tornat a anar al delta de l'Ebre on ara que ja en plena primavera tot ha explotat de vida. Els arrossars estan tots inundats perquè encara no ha sortit l'arròs i són plens d'amfibis.


A la primavera les granotes mascle atrauen les femelles fent el seu soroll característic, a les nits al delta és el soroll que domina els arrossars. El mascle s'aparella amb la femella, fertilitza els ous unes setmanes després surten els capgrossos, al cap d'un temps comença la metamorfosis.
Un cop la metamorfosis ha començat al capgròs deixa de respirar per brànquies i respira pels pulmons, a poc a poc l'hi desapareix la cua i va adquirint la forma de granota. El capgròs roman en l'aigua fins a tres mesos.

Una granota adulta pot viure fins a catorze anys, però la seva esperança de vida és de 4 a 8 anys en llibertat per tots els perills de l'entorn. Els amfibis són la base d'aliment de molts altres animals com els rèptils o ocells, però en els últims anys les poblacions han anat decaient. La contaminació de rius i basses o la sequera són la principal font de mortalitat d'aquests animals.
A Catalunya hi ha 15 espècies diferents d'amfibis (granotes, gripaus, tritons i salamandres), i totes elles estan catalogades com a espècies protegides.
Al delta de l'Ebre podem trobar el tritó verd, gripau comú, gripau corredor, granota verda entre d'altres.