CUIDEM LA NATURA, MICROPLÀSTICS UN PERILL

Avui hem anat a un dels tallers de la fira de reciclatge de neteja Cuidem Barcelona on s'havia d'identificar brossa a la sorra. El més difícil de localitzar eren els microplàstics. Això ens ha inspirat a escriure aquest article.

Els microplàstics més difícils d'identificar són els pèl·lets. Els pèl·lets són microplàstic de 2 a 7 mil·límetres, són la matèria primera de tots els productes de plàstic: ampolles, bosses, cadires… Són molt difícils de degradar-se, triguen milers d'anys! Aquestes boles són empentades amb els temporals o el vent a la platja, amb forma arrodonida deguda al fregament de les ones del mar.

fitxa del taller per classificar la brossa de la platja

Altres microplàstics són les fibres de polièsters que es queden al fons del mar al contrari dels pèl·lets que s'aboquen a la sorra de la platja. Aquests microplàstics són perillosos pels peixos crustacis i mol·luscos. Perquè els confonen amb aliment.
Tots els microplàstics són un perill per l'ecosistema. Les aus i tortugues marines també se'ls mengen i amb la cadena alimentaria pot arribar fins a l'ésser humà.
Aquest problema es podria solucionar millorant l'eficàcia de les depuradores, controlant els vessaments de les indústries, millorant el reciclatge i reduint l'ús del plàstic. S
egons dades de Greenpace nomes un 9 % del plastic mundial s'ha reciclat.

Nosaltres a la platja no ens hem fixat en els pèl·lets perquè són molt difícils de trobar, però sí que ens hem trobat amb deixalles i coses que porta el mar. Una vegada fins i tot en el delta de l'Ebre ens vam trobaramb una tanca municipal de Pineda de Mar, el que demostra que allò que fem afecta més enllà del nostre entorn i amb els corrents marines i amb el vent les deixalles s'estenen. S'han trobat plàstics a 10.000 metres de profunditat. 

tanca treta de l'aigua

Nosaltres sempre que anem a la platja portem un parell de guants i una bossa per recollir plàstics per evitar que acabin degradant-se en els perillosos pèl·lets, agafem xarxes de pescadors ampolles, llaunes, envasos, bosses... abans d'això aquestes deixalles també són nocives perquè, provoquen accidents i ja molts animals les ingereixen per equivocació.

Aquí us deixem unes recomanacions:

-Quan vagis a la natura emportatla teva brossa
-En la ciutat llença la brossa a les escombraries perquè el vent les pot portar al mar o altres espais.
-Utilitza o escull sempre altres materials que no siguin plàstic com cartó, bosses de roba, bosses compostables…
-Quan vagis a la natura porta un parell de guants i una bossa i recull les deixalles que trobis.
- Difon i apunta't a les campanyes d'associacions ecologistes com la de maleït plàstic de Greenpeace que entre altres coses exigeix a les grans empreses que deixin d'utilitzar plàstic d'un sol ús.

Esperem que entre tots i totes ''ens posem les piles'' per cuidar la natura.


 ARIAN recollint brossa al Delta de l'Ebre

ARIAN