SALVEM ELS FALCIOTS


L'altre dia en el crepuscle quan vaig sortir a passejar a la meva gosseta prop de casa feia uns dies que muntaven una bastida en una façana d'un edifici. Damunt del meu cap hi havia un núvol de falciots i vaig buscar els seus nius perquè era estrany que estiguessin tots volant just en un lloc concret. Quan em vaig fixar tots eren agafats a la xarxa de la bastida. Immediatament, vaig entendre que no podien entrar als seus nius.

Ara estem en epoca de nidificacio dels falciots especie protegida. És un ocell de mida petita: 17-18,5 centímetres de longitud, amb 40-44 cm envergadura alar i 36-50 grams de pes. Les ales són en forma de falç (és d'on li ve el nom), la cua és curta en forma de forquilla, la boca és molt gran i tenen el bec petit. Les potes són curtes, però té unes urpes grosses per enganxar-se a les parets. 

Des de lluny la seva silueta és fosca, el plomatge és de color negre. S'alimenta d'insectes que caça al vol especialment mosquits i d'altres. El període d'incubació és de 15-17 dies on la parella incuba els ous fent torns.


La tardor l'hivern i mitja primavera les passa a l'Àfrica meridional i l'estiu a Europa i Àsia. A Barcelona, al nostre barri vam arribar...

Els nius els fan als forats de les façanes, cada cop queden menys a la ciutat perquè en les construccions noves no n'hi ha i en rehabilitar també estaven molts. Abans de col·locar una bastida la normativa diu que s'hi ha de comprovar que no n'hi hagi nius de falciots i ballesters (són de la mateixa família) Un cop vaig veure que no podien entrar immediatament vaig trucar al 112. Ells em van preguntar les dades i que passava exactament, em van dir que passaven el missatge a la unitat de Guardià Urbana de Barcelona.

Com van passar més de 24 h de l'avís i veient que no s'havia actuat amb la mare vaig fer També vamcrear un tuit denunciant la situació i notificant directament als agents rurals a través d'ells.

Van passar més de 48 hores, jo estava molt nerviós perquè cada hora podia ser mortal. Si n'hi havia cries amb la calor i sense aliments corrien perill les seves vides i si estaven les mares covant també era una situació complicada.

Finalment, avui dilluns 13 de juny al migdia ala sortida de l'institut m'han trucat del departament d'interior del cos d'agents rurals.


L'actuació d'ells ha sigut la següent. Han arribat i han vist que la bastida no es podia retirar, perquè la façana estava en molt mal estat i era un perill públic. La seva actuació ha estat retirar les cries dels nius per garantir la seva viabilitat. Com que feia més de dos dies que no menjaven estaven deshidratades i desnodrides. En l'estat que estaven necessitaven ajuda humana, ja que els pares sols no les podrien salvar encara que poguessin alimentar les que no era el cas. Per això se les han endut al Centre de Recuperació de Torreferrussa.
L'empresa de la bastida serà obligada a netejar i preservar les cavitats dels nius perquè l'any vinent puguin fer niu.

Aquell dia al vespre els falciots adults intentaven accedir als seus nius sense èxit. Avui 24 hores després de l'actuació dels agents rurals ja han marxat.

Jo crec que la vida en la ciutat cada cop és més difícil per molts animals sobretot els ocells, menys aliment, mescontaminació, menys espai, mes soroll.

Gràcies a professionals com els @agentsrurals vigilen perquè no passi aquestes coses.



PD Vam fer un vídeo per raons tècniques no el podem baixar de Twitter us deixem l'enllaç
https://twitter.com/bego_se/status/1535519623222902785?s=20&t=dG49WEsGz_Dyn59sGmYi_A
ARIAN